PODPROGRAM 2020 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice z siedzibą w Tworkowie, ul. Zamkowa 50, (województwo śląskie) przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020r. – październik 2021r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 220 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Krzyżanowice.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 9,4 ton żywności;
- 660 paczek żywnościowych;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne – warsztaty kulinarne w ramach działań towarzyszących dla 11 osób korzystających z pomocy żywnościowej.