POPŻ Podprogram 2019 – efekty

przez | 12 listopada 2020

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice z siedzibą w Tworkowie, ul. Zamkowa 50, (województwo śląskie) przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019r. – wrzesień 2020r.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały)
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1.  Pomoc żywnościowa trafiła do 245 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
    z terenu Gminy Krzyżanowice.
  2.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 14,30980 ton żywności;
  • 1430   paczek żywnościowych;
  1.  W ramach Podprogramu 2019 dla 5 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • edukacji finansowej –            1   spotkanie dla  5 uczestników
    • żywieniowo dietetycznych –  1   spotkanie dla  5 uczestników
    • kulinarnych –                         1   spotkanie dla  5 uczestników
    • niemarnowania żywności –   1   spotkanie dla  5  uczestników