POPŻ Podprogram 2020 – efekty

PODPROGRAM 2020 – efekty

Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice z siedzibą w Tworkowie, ul. Zamkowa 50, (województwo śląskie) przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020r. – październik 2021r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 220 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Krzyżanowice.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 9,4 ton żywności;
  • 660 paczek żywnościowych;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne – warsztaty kulinarne w ramach działań towarzyszących dla 11 osób korzystających z pomocy żywnościowej.