PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PODPROGRAM 2018

przez | 19 lipca 2019

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice z siedzibą w Tworkowie, ul. Zamkowa 50, przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa,  Podprogram 2018, współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 265 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 13,0513 ton żywności;
  • 1854 paczek żywnościowych;
  • 0,00 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 7 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 rodzaje warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  7 uczestników
  • Żywieniowe – 1 spotkanie dla 7 uczestników
  • Kulinarne – 1 spotkanie dla 7 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 7 uczestników