PODPROGRAM 2018 – efekty
- Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice z siedzibą w Tworkowie, ul. Zamkowa 50, przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2018, współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 265 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 13,0513 ton żywności;
- 1854 paczek żywnościowych;
- 0,00 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2018 dla 7 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 rodzaje warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 7 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 7 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 7 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 7 uczestników